Waarom krachttraining (ook) nuttig voor vrouwen is

Krachttraining voor vrouwen is een onderwerp waar nog steeds veel mythes omheen hangen. Zo zou je er ‘bulky’ van worden, de spieren worden omgezet in vet als je stopt met krachttraining, het is slecht voor je gewrichten etc. Wat is hier nu precies van waar? En wat zijn vooral de redenen om als vrouw wél aan krachttraining te doen?

Verlies van vetmassa

Wil je graag vetmassa verliezen? Cardiotraining is een goede manier om calorieën te verbranden (en dus je vetmassa te verbranden, mits je maar minder calorieën eet dan dat je verbrandt). Aanvullend daarop blijkt echter dat je door krachttraining nog meer calorieën verbrandt. Dit heeft vooral te maken met het feit dat je na je training heel veel calorieën verbruikt om je lichaam weer te laten herstellen (dit wordt ook wel EPOC: Excess Post-exercise Oxygen Consumption genoemd).

Daarbij komt ook nog het voordeel dat spiermassa ‘grootverbruiker’ is van energie. Simpelweg door meer spiermassa te hebben verbrand je al meer, ook in rust.1

Vorm

Er heerst het idee dat krachttraining zorgt voor grote en ‘bulky’ spieren. Dit klopt niet altijd. Spieren groeien voornamelijk onder invloed van hormonen zoals testosteron en IGF-1. Het is vrij duidelijk dat mannen meer van deze hormonen hebben rondcirculeren dan vrouwen. Voor veel vrouwen is het krijgen van veel grotere spieren dus heel moeilijk, ook als je heel hard traint. Daarentegen kan krachttraining wel helpen om vormen (benen, heupen, schouders) te verbeteren.

Verbeterde insulinegevoeligheid

Ons lichaam is in wezen een zeer efficiënte suikerfabriek. Veel van de calorieën die wij binnenkrijgen worden omgezet tot een simpele suiker om zo te worden verbruikt, opgeslagen of omgezet. Suikerziekte type II is een ziekte waarbij je lichaam niet meer zo goed luistert naar zijn eigen insuline (hormoon die wordt afgescheiden uit de alvleesklier, verantwoordelijk om suikers uit het bloed op te slaan in lichaamscellen), dit wordt in de wetenschap ook wel suikerziekte door ‘insulineresistentie’ genoemd. De insuline is wel aanwezig in het bloed maar de cellen reageren er niet op, waardoor suikers in het bloed blijven circuleren. Vroeger werd gedacht dat dit ‘ouderdomssuiker’ is, maar het heeft veel meer met onze leefstijl te maken dan met leeftijd. Krachttraining heeft een zeer positieve invloed op de werking van insuline (+23%), dit betekent dus dat je door regelmatig aan krachttraining te doen een veel lagere kans hebt op suikerziekte type II. 2

Behoud van botmassa

Het is al langer bekend dat vrouwen een hogere kans op botontkalking (osteoporose) hebben dan mannen. Dit heeft onder andere te maken met de hormoonhuishouding (minder oestrogeen tijdens en na de menopauze). Er zijn echter nog een hoop andere oorzaken van osteoporose, waarvan een hele belangrijke een ‘inactieve leefstijl’ is. Botweefsel is levend weefsel en er is, in een gezonde situatie, een balans tussen afbraak van bot en aanmaak van bot. Het gaat dus eigenlijk pas fout op het moment dat er meer afbraak dan aanmaak is. Dit is echter een situatie waar je niet direct last van hebt, maar wat zich opbouwt in de loop der jaren. Hoe heeft een inactieve leefstijl hier effect op? Denk maar eens aan astronauten of iemand die aan bed gebonden is door ziekte. Er is veel onderzoek gedaan waaruit blijkt dat het niet belasten van bot zorgt voor versnelde afbraak (overigens geldt dit voor alle weefsels, ook spierweefsel bijvoorbeeld). Daarentegen blijkt dat juist het belasten zorgt voor meer aanmaak van bot. Er zijn meerdere studies gedaan waarbij is gekeken naar krachttraining bij vrouwen, en periodes van 6 maanden krachttraining lieten al een zeer positief effect zien (+ 2% tot + 13% botdichtheid). 3,4

Behoud van spiermassa en functionele capaciteit op latere leeftijd

Parallel aan botontkalking blijkt dat sarcopenie (stelselmatige afname van spiermassa en spierkracht) een veel voorkomend probleem is bij vrouwen, vooral op latere leeftijd. Afname van spiermassa en spierkracht resulteert in minder functionele capaciteit (slechter traplopen, wandelen, fietsen) maar bijvoorbeeld ook op een hogere kans op vallen. Het blijkt dat krachttraining een goede manier is om sarcopenie te voorkomen, maar ook te behandelen.5

Slaap

Krachttraining blijkt, zowel voor vrouwen als mannen overigens, een flink effect te hebben op slaap-waak ritmes. Door (voornamelijk in de ochtend) aan krachttraining te doen, zal je makkelijker in slaap vallen, minder onderbrekingen in slaap hebben en langer in diepe slaap zijn.6

Overige effecten

Er zijn nog meer effecten van krachttraining bij vrouwen, deze zijn echter nog niet voldoende wetenschappelijk bewezen. Dit zijn onder andere:
– Het verbeteren van hormoonbalans. 7
– Hart-vaat gezondheid. Hart-vaat gezondheid wordt echter wel sterk verbeterd door cardiotraining, maar of krachttraining hier nog een grote invloed op heeft is niet helemaal duidelijk. 8
– Verminderde stressbeleving en betere stemming.9

Conclusie

Krachttraining heeft dus op allerlei manieren een zeer positief effect op je gezondheid! Dames, wees dus niet bang dat je door krachttraining een bodybuilder wordt. Eigenlijk zijn er alleen maar voordelen aan krachttraining. Wil jij ook starten met  krachttraining en kun je hier wel wat hulp bij gebruiken? Klik dan hier om een gratis intakegesprek in te plannen.

 

  1. Kirk, E. P., Donnelly, J. , Smith, B. K., Honas, J., LeCheminant, J. D., Bailey, B. W., … & Washburn, R. A. (2009). Minimal resistance training improves daily energy expenditure and fat oxidation.Medicine and science in sports and exercise, 41(5), 1122.
  2. Poehlman, E. T., Dvorak, R. V., DeNino, W. F., Brochu, M., & Ades, P. A. (2000). Effects of Resistance Training and Endurance Training on Insulin Sensitivity in Nonobese, Young Women: A Controlled Randomized Trial 1.The Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism, 85(7), 2463-2468.
  3. Lohman, T., Going, S., Hall, M., Ritenbaugh, C., Bare, L., Hill, A., … & Pamenter, R. (1995). Effects of resistance training on regional and total bone mineral density in premenopausal women: a randomized prospective study.Journal of Bone and Mineral Research, 10(7), 1015-1024.
  4. Nelson, M. E., Fiatarone, M. A., Morganti, C. M., Trice, I., Greenberg, R. A., & Evans, W. J. (1994). Effects of high-intensity strength training on multiple risk factors for osteoporotic fractures: a randomized controlled trial.Jama, 272(24), 1909-1914.
  5. Taaffe, D. R. (2006). Sarcopenia: exercise as a treatment strategy.Australian Family Physician, 35(3), 130.
  6. Roveda, E., Montaruli, A., Calogiuri, G., Carandente, F., Sciolla, C., & Angeli, A. (2011). Effects of endurance and strength acute exercise on night sleep quality: original research article.International SportMed Journal, 12(3), 113-124.
  7. Volek, J. S., Forsythe, C. E., & Kraemer, W. J. (2006). Nutritional aspects of women strength athletes.British journal of sports medicine, 40(9), 742-748.
  8. Cornelissen, V. A., & Fagard, R. H. (2005). Effect of resistance training on resting blood pressure: a meta-analysis of randomized controlled trials.
  9. McLafferty Jr, C. L., Wetzstein, C. J., & Hunter, G. R. (2004). Resistance training is associated with improved mood in healthy older adults.Perceptual and Motor Skills, 98(3), 947-957.

Alle berichten

Hoe versterk je je immuunsysteem?

Hoe versterk je je immuunsysteem?

Hoe gezonder je immuunsysteem, hoe beter je in staat bent om indringers te verslaan en daarmee ziektes te voorkomen. Ook kan een sterker immuunsysteem ervoor zorgen dat als je toch ziek wordt, de duur en ernst ervan minder zijn. Zeker in de huidige Corona-crisis is...

Lees meer
De 20 van Alphen 2020

De 20 van Alphen 2020

Op zondag 1 maart aanstaande staat de 20 van Alphen weer voor de deur! Ook dit jaar neemt Pursue met een team van fanatieke lopers deel aan deze hardloopwedstrijd. - Wij zitten helaas helemaal vol dus inschrijven is niet meer mogelijk. -

Lees meer
Vacature Personal Trainer

Vacature Personal Trainer

Pursue PT zoekt een enthousiaste, gedreven en leergierige personal trainer! Wij zijn op zoek naar versterking van ons team! Ben jij gedreven, enthousiast, leergierige personal trainer in de omgeving van Alphen aan den Rijn? Is jouw drive het stellen en behalen van...

Lees meer
Wat zijn factoren die gewichtsverlies in de weg staan

Wat zijn factoren die gewichtsverlies in de weg staan

In een eerdere blog hebben we stilgestaan bij hoe onze stofwisseling werkt. De stofwisseling wordt bepaald door 3 factoren: Ruststofwisseling Organen Spiermassa Vetmassa Dagelijkse beweegpatroon & sportactiviteiten Thermisch effect van voedsel Door het creëren van...

Lees meer
Voedingspatroon en risico op chronische ziekten

Voedingspatroon en risico op chronische ziekten

Kernpunten  Door een gezond voedingspatroon te volgen wordt je risico op hart- en vaatziekten en type II diabetes flink lager. Je kunt gewicht aankomen van een gezond voedingspatroon, mits je teveel calorieën binnenkrijgt. Elke voedingsgroep heeft een plaats in een...

Lees meer

Pursue feestmaand!

Pursue is jarig! Wij vieren deze maand ons 5-jarig bestaan. Om dit te vieren geven wij in de feestmaand januari maar liefst 5 geweldige prijzen weg, want wie jarig is trakteert. Vandaag trakteren wij op een trainingsclinic voor jou en 5 vrienden of vriendinnen....

Lees meer
Gezondheids trends in Nederland

Gezondheids trends in Nederland

Introductie Hoe staat het met de gezondheid van de gemiddelde Nederlander gesteld? Dat hangt ervan af hoe je dat meet. Kijk je naar levensverwachting, dan doen wij het in Nederland behoorlijk goed. De levensverwachting bij vrouwen ligt zo rond de 83 jaar, die voor...

Lees meer
Kwalitatief gewichtsverlies

Kwalitatief gewichtsverlies

Veel mensen zijn bezig met afvalpogingen. Structureel gewicht verliezen op lange termijn blijkt moeilijk voor de meeste mensen. Wat maakt een afvalpoging succesvol, welke factoren dragen hieraan bij en wat is er nodig om op lange termijn ook het gewichtsverlies te...

Lees meer
Hoe haal jij het beste uit jouw duurtraining?

Hoe haal jij het beste uit jouw duurtraining?

Duurtraining Duurtraining (Uithoudingsvermogen trainen: Hardlopen, fietsen, roeien, zwemmen etc.) is belangrijk voor de gezondheid. Een grote hoeveelheid studies laat zien dat een beter uithoudingsvermogen je risico op hart- en vaatziekten, type 2 diabetes en overall...

Lees meer
Het effect van slaap

Het effect van slaap

Het effect van slaap(tekort). Slaap is een belangrijk onderdeel van je prestatievermogen, maar ook van je herstel. Steeds meer mensen plegen roofbouw door structureel te weinig te slapen. Een veel gehoord argument: ‘Ik haal het in het weekend wel weer in’. Helaas...

Lees meer

Kennismaken?

Ook uw persoonlijke doelen halen?

In een vrijblijvend gesprek bespreken we de mogelijkheden van personal training.
Maak een afspraak voor een persoonlijk advies.