Gezondheids trends in Nederland

Introductie
Hoe staat het met de gezondheid van de gemiddelde Nederlander gesteld? Dat hangt ervan af hoe je dat meet. Kijk je naar levensverwachting, dan doen wij het in Nederland behoorlijk goed. De levensverwachting bij vrouwen ligt zo rond de 83 jaar, die voor mannen rond de 80 jaar.1 De levensverwachting is nog steeds stijgende.
Maar…….
Er is een trend die ook de andere kant op wijst. In 1981 was de ‘levensverwachting zonder chronische aandoening’ voor mannen 54,5 jaar (dat wil zeggen dat mannen gemiddeld 54,5 jaar oud waren voordat zij hun eerste chronische aandoening kregen). Dit is in 2017 gedaald tot 46 jaar, een daling van ruim 8 jaar.
Bij vrouwen zie je dezelfde tendens. In 1981 was de ‘levensverwachting zonder chronische aandoening’ voor vrouwen 53,9 jaar. In 2017 is dat 41,4 jaar. Een daling van 12,5 jaar!
Dit heeft veel te betekenen. We leven enerzijds langer, maar leven wel langer in slechtere gezondheid.

Wat zijn het type aandoeningen die worden geschaard onder de chronische aandoeningen? Je kunt hierbij denken aan hart- en vaatziekten of suikerziekte, maar ook andere ziektes zoals reuma of kanker.
Een substantieel deel van deze chronische aandoeningen is wat ze noemen ‘leefstijlgevoelig’. Dat wil zeggen dat je ze in de hand kunt werken (of juist in grote mate kunt voorkomen) door middel van je leefstijl.

Obesitastrend
Een belangrijke risicofactor voor het ontwikkelen van hart- en vaatziekten, suikerziekte (Type II diabetes, de variant waarbij je lichaam niet meer goed luistert naar insuline) en een aantal typen kanker (borst, nier, galblaas, darm, blaas, long, alvleesklier bijvoorbeeld) is ons lichaamsgewicht.
Ook hier heb ik slecht nieuws. In 2017 was in Nederland:
– 49% van de Nederlanders te zwaar, dit was in 1990 ongeveer 35%.
– 13,9% hiervan had obesitas, dit was in 1990 ongeveer 6%.
– Onder jongeren (4 tot 20 jaar oud) is ruim 12% te zwaar.

Hart- en vaatziekten & diabetes
Nederland heeft zo’n 1,4 miljoen hart- en vaatpatiënten. Elke dag sterven er 106 mensen hieraan, waarvan 24 mensen jonger dan 75 jaar. Daarnaast worden elke dag 750 mensen in het ziekenhuis opgenomen met een hart- of vaatziekte. (2)
Hart- en vaatziekten is een overkoepelende term van allerlei aandoeningen. Hierbij kun je denken aan: Hartinfarct, beroerte, hartfalen, hoge bloeddruk, verhoogd cholesterol, claudicatio intermittens (etalagebenen), longembolie etc.
Bij hart- en vaatziekten is gelukkig in de afgelopen 20 jaar veel vooruitgang geboekt op behandeling. De sterfte door hart- en vaatziekten is sterk afgenomen. Echter, het komt nog ongeveer even vaak voor als 20 jaar geleden.

Ook heeft Nederland zo’n 1,2 miljoen mensen met diabetes, waarvan 9 op de 10 type II diabetes heeft. Daarnaast heeft, hier bovenop, nog zo’n 750.000 Nederlanders last van een verstoorde suikerhuishouding (Pre-diabetes). Het Erasmus MC heeft berekend dat van alle huidige volwassenen, ongeveer 1 op de 3 Type II diabetes zal krijgen in hun leven.
Het aantal mensen met Type II diabetes is sinds 1991 bijna verdubbeld. In deze berekening is gecorrigeerd voor leeftijd.
Belangrijk om te realiseren is dat obesitas, hart- en vaatziekten en Type II diabetes vaak in combinatie aanwezig zijn.

Is er nog hoop?
Ja! Ondanks dat de cijfers een negatief beeld schetsen, is er ook goed nieuws. Het blijkt namelijk dat je door een gezonde leefstijl te leven de combinatie van deze aandoeningen in grote mate kunt voorkomen.
Hart- en vaatziekten blijken voor meer dan 80% te voorkomen te zijn. (3) Voor Type II diabetes is dit nog meer, namelijk meer dan 90% is dit te voorkomen. (4)

Wat zijn de risicofactoren waar je zelf invloed op hebt?
– Voedingspatroon
– Sport & bewegen
– Roken
– Alcoholconsumptie
– Gewicht
– Stress
Slaap

In volgende blog zullen we dieper ingaan op het wat voor type voedingspatroon je kan helpen om deze aandoeningen te vermijden.

Bronnen.
1. https://www.volksgezondheidenzorg.info/onderwerp/levensverwachting/cijfers-context/trends#node-prognose-levensverwachting
2. Hartstichting
3. Stampfer, M. J., Hu, F. B., Manson, J. E., Rimm, E. B., & Willett, W. C. (2000). Primary prevention of coronary heart disease in women through diet and lifestyle. New England Journal of Medicine, 343(1), 16-22.
4. Hu, F. B., Manson, J. E., Stampfer, M. J., Colditz, G., Liu, S., Solomon, C. G., & Willett, W. C. (2001). Diet, lifestyle, and the risk of type 2 diabetes mellitus in women. New England journal of medicine, 345(11), 790-797.

Alle berichten

Hoe versterk je je immuunsysteem?

Hoe versterk je je immuunsysteem?

Hoe gezonder je immuunsysteem, hoe beter je in staat bent om indringers te verslaan en daarmee ziektes te voorkomen. Ook kan een sterker immuunsysteem ervoor zorgen dat als je toch ziek wordt, de duur en ernst ervan minder zijn. Zeker in de huidige Corona-crisis is...

Lees meer
De 20 van Alphen 2020

De 20 van Alphen 2020

Op zondag 1 maart aanstaande staat de 20 van Alphen weer voor de deur! Ook dit jaar neemt Pursue met een team van fanatieke lopers deel aan deze hardloopwedstrijd. - Wij zitten helaas helemaal vol dus inschrijven is niet meer mogelijk. -

Lees meer
Vacature Personal Trainer

Vacature Personal Trainer

Pursue PT zoekt een enthousiaste, gedreven en leergierige personal trainer! Wij zijn op zoek naar versterking van ons team! Ben jij gedreven, enthousiast, leergierige personal trainer in de omgeving van Alphen aan den Rijn? Is jouw drive het stellen en behalen van...

Lees meer
Wat zijn factoren die gewichtsverlies in de weg staan

Wat zijn factoren die gewichtsverlies in de weg staan

In een eerdere blog hebben we stilgestaan bij hoe onze stofwisseling werkt. De stofwisseling wordt bepaald door 3 factoren: Ruststofwisseling Organen Spiermassa Vetmassa Dagelijkse beweegpatroon & sportactiviteiten Thermisch effect van voedsel Door het creëren van...

Lees meer
Voedingspatroon en risico op chronische ziekten

Voedingspatroon en risico op chronische ziekten

Kernpunten  Door een gezond voedingspatroon te volgen wordt je risico op hart- en vaatziekten en type II diabetes flink lager. Je kunt gewicht aankomen van een gezond voedingspatroon, mits je teveel calorieën binnenkrijgt. Elke voedingsgroep heeft een plaats in een...

Lees meer

Pursue feestmaand!

Pursue is jarig! Wij vieren deze maand ons 5-jarig bestaan. Om dit te vieren geven wij in de feestmaand januari maar liefst 5 geweldige prijzen weg, want wie jarig is trakteert. Vandaag trakteren wij op een trainingsclinic voor jou en 5 vrienden of vriendinnen....

Lees meer
Kwalitatief gewichtsverlies

Kwalitatief gewichtsverlies

Veel mensen zijn bezig met afvalpogingen. Structureel gewicht verliezen op lange termijn blijkt moeilijk voor de meeste mensen. Wat maakt een afvalpoging succesvol, welke factoren dragen hieraan bij en wat is er nodig om op lange termijn ook het gewichtsverlies te...

Lees meer
Hoe haal jij het beste uit jouw duurtraining?

Hoe haal jij het beste uit jouw duurtraining?

Duurtraining Duurtraining (Uithoudingsvermogen trainen: Hardlopen, fietsen, roeien, zwemmen etc.) is belangrijk voor de gezondheid. Een grote hoeveelheid studies laat zien dat een beter uithoudingsvermogen je risico op hart- en vaatziekten, type 2 diabetes en overall...

Lees meer
Het effect van slaap

Het effect van slaap

Het effect van slaap(tekort). Slaap is een belangrijk onderdeel van je prestatievermogen, maar ook van je herstel. Steeds meer mensen plegen roofbouw door structureel te weinig te slapen. Een veel gehoord argument: ‘Ik haal het in het weekend wel weer in’. Helaas...

Lees meer
Krachttraining nuttig voor de duursporter?

Krachttraining nuttig voor de duursporter?

Krachttraining nuttig voor de duursporter? Krachttraining, een veel besproken onderwerp bij duursporters. Werkt het in je voordeel of juist tegen je? In deze blog gaan we dieper in op waarom krachttraining heel erg nuttig kan zijn voor duursporters en geven we je een...

Lees meer

Kennismaken?

Ook uw persoonlijke doelen halen?

In een vrijblijvend gesprek bespreken we de mogelijkheden van personal training.
Maak een afspraak voor een persoonlijk advies.